Tekiner Group’un İş Geliştirme Yöneticisi Başak Gökçeteki ile gerçekleştirilen röportaj, firmanın kırtasiye sektöründe yenilikçi ve dinamik bir oyuncunun portresini ortaya koydu. Tekiner Group’un ürün çeşitliliği ve sektöre kazandırdığı yeni bakış açısını aktaran Gökçeteki, şirketin köklü geçmişini ve ticaret hayatına başladığı noktadan günümüze kadar olan büyüme sürecini, sektördeki deneyimini ve uzmanlığını vurguladı. Müşteri geri bildirimlerine ve pazar trendlerine odaklanarak ürün geliştirmenin önemine de dikkat çeken Gökçeteki; “Yenilikleri sektörümüze çok hızlı bir şekilde entegre edebiliyoruz ve üreticilerimiz de Ar-Ge ve Ür-Ge konusunda çok başarılılar. Örnek vermek gerekirse distribütörlüğünü yaptığımız Schneider yazım gereçlerinin dünya çapında kullanımının azalma trendine girmesi ile Schneider Makers-line ile hobi malzemelerini portföyüne dahil ettik” dedi.
Bizlere kendinizden ve Yaygan Saraciye’nin kuruluş hikayesinden kısaca bahseder misiniz? Firmanızı ve ürün gamınızı tanıtır mısınız? Hangi farklı tarzlarda ve ihtiyaçlara yönelik ürünleri sunuyorsunuz?
Tekiner, ticaret hayatına başladığı yıl olan 1979’dan beri sağladığı kapsamlı ve birbiriyle uyumlu çözümlerle, farklı sektörlere hizmet vermektedir. Bu bağlamda en temel kuruluş amaçlarımızdan olan, doğru ürünü ve hizmeti zamanında sunmakla birlikte, olabilecek en verimli şekilde sağlayabilmek için iş alanlarımızı genişletiyor, organizasyonel gelişim ve önemli değerlendirmelerimizden biri olarak görüyoruz.
Türkiye’nin ticari kalbi olan Tahtakale’de küçük bir dükkânda ticari faaliyetine başlayan Tekiner, yavaş fakat istikrarlı bir büyüme göstererek ithalat ve distribüsyon tarafında kendini ispatlamıştır.
Daha sonra sırasıyla Çağaloğlu, Beşiktaş ve Mahmutbey’de hizmet vermekte olan firmamız, şu an Esenyurt’ta 15 bin metrekare kapalı alana sahip genel merkezinde hizmet vermeye devam etmektedir.
Kırtasiye ve ofis malzemeleri, Tekiner’in ilk ve en güçlü faaliyet alanıdır. Bünyesinde, dünya çapında ünlü Schneider kalemleri, Monami, Kangaro, Miles gibi markaları barındıran DOSY ve ofis malzemeleri grubu, aynı zamanda alanında Türkiye’nin en büyük üreticilerinden biri olan KDS markalı PP dosyalarımızı fabrikamızdan barındırmaktadır. Bu dosya markalarının tesilerinden DOSY markasında, firmamız OEM üretim modeline de geçmiştir.
Ürün çeşitliliğimizi başlıklar hâlinde özetlemek gerekirse: Ofis kırtasiye, DIY – Miles Zımba çakma makineleri ve maket bıçakları, hobi – Schneider Makers-line, Kopyalama – Dosy, Plotter ile Jet Print, DNS jet giydirme kağıt, Promosyon – Mekanizma ve Schneider yer almaktadır.
Ürünlerimizin tasarımında ve estetik özelliklerinde hangi trendlere odaklanıyorsunuz?
Ürünlerimizi tasarlarken öncelikli hedefimiz hem kullanımı kolay hem de ekonomik ürünler üretmek. Tüketicinin ihtiyaç ve trendlerini gözlemlerken ve en doğru ürünü sunarken hedeflerimiz arasında yer almaktadır. DOSY telli dosya grubundan son yılların trendi olan pastel ve metalik renklerde üretim yapıyoruz.
Schneider, özellikle son yıllardaki üretimlerimde ekolojik gövdeli ürünlere geçiş yaparak çevre bilinci ile hareket etmeye başladı. Aynı zamanda tüketicinin hobi ürünlerine yönelmesi ile Makers-line serisi ile bu ihtiyacı karşılıyor.
Müşteri geri bildirimleri ve talepleri ürün geliştirmenizde nasıl bir rol oynuyor? Yeni ürünlerinizi tasarlarken müşteri ihtiyaçlarını nasıl dikkate alıyorsunuz?
Firmamız, her zaman müşterilerinden aldığı geri dönüşleri değerlendirir. Onların isteklerini yerine getirebilmek ve onlara daha iyi ürünler sunabilmek için çaba göstermektedir. Son kullanıcı geri dönüşlerini, bayilerimizin ürün ve satış taleplerini değerlendirirken, yapıcı yorumlar üzerine odaklanıyoruz.
Aslında bu alandan yapılan yorumlar bizim gelecekteki tüketicilerimiz adına sunduğumuz ürünler için ya da hali hazırda ürettikte olduğumuz ürünleri ön görü gösterici bir rol oluyor. Aynı zamanda ana bayilerimiz ve eksibitör bayilerimiz ile birlikte kurumsal öneriler de gerçekleştirecek toplantılar ve önerileri de dinlemektedir.
Böylelikle hem kurumsal tarafta hem de tüketici tarafında müşterilerimizin ihtiyaçlarını belirlemiş ve paydaşlarımız ile bu yönde geliştirmiş oluyoruz.
Ham madde ve tedarik sıkıntıları, sorunlarıyla ilgili neler söylemek istersiniz? Bu sorunlar ihracat çalışmalarınızı nasıl etkiliyor?
Özellikle üretim yaptığımız ürünlerde devamlılığı olan ham maddelere ulaşmakta yıllardır sıkıntı çekiyoruz. Bu durumun ürün kalitesine etkisini minimumda tutmak adına Ar-Ge için önemli bir bütçe ayırmak durumunda kalıyoruz.
İthalat ürünlerinde ise gerek kendi markalı ithalatlarımızda gerekse de distribütörlüğünü yaptığımız markaların tedariklerinde bir problem yaşamıyoruz. Schneider, Kangaro, Mondi gibi alanlarında dünyanın önde gelen markaları ile iş birliği içinde olmamızın avantajını yaşıyoruz diyebilirim. Ayrıca kendi markalı üretimlerimizin tedarik için de konusunda önde gelen firmalar ile çalıştığımız için bu konuda herhangi bir problem yaşamadık.
Dünya kırtasiye pazarında gözlemlediğiniz önemli değişimler nelerdir? Türkiye kırtasiye sektörü hem Orta Doğu hem de AB pazarında önemli bir yer ediniyor. Konuyla ilgili yakın gelecek için nasıl bir öngörünüz var?
Dünyada teknolojinin hemen her sektöre entegrasyonu farklı sonuçlar doğuruyor. Kabul etmemiz gerekiyor ki geleneksel kırtasiye malzemelerinin kullanım teknolojinin sektörümüzdeki etkisini artırması ile her geçen gün azalıyor ve azalmaya devam edecek. Kırtasiye sektörünün merkezinde kâğıt var ve yazım gereçlerinden, masa üstü gruplarına, yazıcılardan dosyalama ürünlerine kadar her şey kağıda endeksli hareket ediyor. Bu da özellikle gelişmiş ülkelerdeki temel kırtasiye malzemelerinin kullanımının azalmasına sebep oluyor.
Burada öne çıkan unsur kırtasiye sektörünün diğer sektörlere göre en öne çıkan özelliği yeni değişime ayak uydurma becerisi ve hızı. Yenilikleri sektörümüze çok hızlı bir şekilde entegre edebiliyoruz ve üreticilerimiz de Ar-Ge ve Ür-Ge konusunda çok başarılılar. Örnek vermek gerekirse distribütörlüğünü yaptığımız Schneider yazım gereçlerinin dünya çapında kullanımının azalma trendine girmesi ile Schneider Makers-line ile hobi malzemelerini portföyüne dahil etti.
Bu ürün grubu içerisinde hem profesyonel hem de amatör ahşak kullanımına uygun ürünler bulma şansınız var. Akrilik markör, çift taraflı fırça uçlu markör, spreyle boyaları sayabiliriz. Kangaro markası masa üstü gruplarından, yavaş hanelina da MILES markası ile yeni bir ürün grubu sundu. Bu ürün grubunun içerisinde ise küçük boy ve yedekli, zımba çakma makineleri, bitki bağlama makineleri ve saf malzemeleri sayabiliriz. Firmamız ise kendi üretimi olan Dosy markalı dosyalama ürünlerine Ür-Ge yaparak kopyalama ve baskı kanalı için çift kapağı üretimine başladı.
Firmanızın 2024’teki hedefleri ve sektör için öngörüleriniz neler?
En güçlü olduğumuz geleneksel kanalın yanı sıra yeni satış kanallarına da ağırlık vermek üzere çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Amacımız, son kullanıcıların ürünlerimize kolay ulaşmasını sağlamak. Kendi ürettiğimiz ürünlerin de çeşitliliği artırarak daha geniş bir alana hitap etmek istiyoruz.
Dosy markamızı trenleri ve müşterilerimizin taleplerini takip ederek yeni ürünlerle genişleteceğiz.
2024 yılında sektörümüz için öngörülerimizle arasında online platformların girişini artırması yer alıyor. Özellikle pandemi dönemiyle hepimizin de gördüğü üzere e-ticaret kanalına büyük bir talep oluştu. Bu talep birlikte tüm sektörlerde olduğu gibi kırtasiye sektöründe de son kullanıcılar tarafından hatrı sayılır bir kısımı bu kanal üzerinden ilerlemeye başladı. Bu büyümenin 2024 yılında büyüyerek devam edeceğini düşünüyoruz.
Son dönemde karşımıza çıkan yeni vergi kararları ile belirli ürünlerde kanalın talepler ithalat yerine yerli üretimle karşılanmaya başladı. Aynı durumu yeni gümrük uygulamalarında da görüyoruz. Bu uygulama da zaman içerisinde yerli üretici sayısının artmasını bekliyoruz. Her iki durumda da 2024 ve daha sonraki yıllarda yerli üreticilerin önemini arttıracağı ve sektöre daha fazla yer alacağı düşüncesindeyiz.
Post a comment
Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.