Dijital Baskı her alanda eskilerin yeniyi güncellediği gibi, grafik tasarım sektöründe de geleneksel metotların yerini alıyor. Bunun tabi ki bir çok sebebi var, ancak en bariz olanları şüphesiz düşük maliyet, özelleştirilebilir baskı çeşitleri, ve baskı tercihinde sağlanan esneklikler. Grafik tasarıma gelen dijital baskı yenilikleriyle değişen sektörlerden en çok etkilenenlerden biri ise hiç şüphesiz ki tekstil.

Geleneksel ekrandan baskı yöntemi gün geçtikçe dijital baskı tarafından yerini kaybediyor. Daha az ürün, daha farklı renklerle, fotografik baskı kalitesiyle müşterilere sunulabiliyor. Artık yaşlısından gencine her cep telefonunda bir kamera olduğunu düşünürsek, fotoğrafçılığa artan ilgiyle kişiselleştirebilir giyim tarzlarını sağlayan dijital baskının birbirini tamamlar nitelikte oldukları yadsınamaz bir gerçek.

Neden Süblimasyon?

Süblimasyon Baskı tekniği, ısıya duyarlı boyaların kullanılmasıyla gerçekleşen bir tekniktir. Bu boyalar ısının etkisiyle gaza dönüşür ve 100% polyesterle etkileşime girer. İşlem sonrası boya tekstil ürünün bir parçası olduğu için defalarca yıkamadan sonra bile çatlak, renk atma gibi durumlarla karşılaşılmaz.

Süblimasyon hangi ürünlerde işinize yarar?

Transfer Baskı; bayrak, forma, spor giyim, t-shirt, iç dekorasyon gibi çeşitli ürünlerde kullanılabilir.

1- Yazıcı ve Boya

Yazıcı, süblimasyon ürününü püskürtmeye uyumlu, yüksek teknoloji bir ürün olmalıdır. Piyasada adı bilinen Roland, Mutoh, Mimaki gibi bilinen markaların yanında uzakdoğu menşeili markalar da yoğunlukla kullanımaktadır. Yine piyasada kullanılan 4 veya 8 farklı boya kullanabilen CMYK bazlı renklendirme yapabilecek yazıcılar olsa da, Türkiye’de en çok dörtlü renklendirme tercih edilmektedir.

2- Yazılım

Baskıların en kaliteli ve en doğru şekilde çıkabilmesi için dijital baskı yazılımı kullanılması zorunludur. Bunlarda da farklı marka yazılımlar tercih edilmesine karşın en doğru tercihi size sunabilecek olan yazıcı üreticileridir. Öyledir ki bazı yazıcı üreticileri piyasada bulunan yazılımları kendi yazıcılarını entegre edecek özel versiyonlar kullanmaktadırlar.

3- Süblimasyon Kağıdı

Tekiner’in ustalaştığı konulardan biridir Süblimasyon Kağıdı. 23gsm’den 65gsm’e kadar farklı ağırlık ve farklı ebatlardaki makinelerde kullanılabilecek kağıtlarımız mevcuttur. Kağıtların düşük gramajlı olanları kaplamasız olup nispeten basit renklendirme işlerinde kullanılmalarına karşın, yüksek gramajlı olanları kaplamalı ve forma gibi yoğun ve canlı renkler talep eden işlerde kullanılmaktadır. Ürün portföyüyle ilgili detaylı bilgiler için sayfanın sonundaki linke tıklayabilirsiniz.

4- Kalender

Baskı, süblimasyon işleminin sadece başlangıç kısmıdır. Kağıdın üzerine basılan görselin tekstile geçebilmesi için, tekstil ürünü ile kağıdı üst üste koyup ısı uygulamak gerekir. Bu işlem, kalender adı verilen, bildiğiniz fırın gibi makineler aracılığıyla yapılmaktadır. İşlemde istenilen sıcaklık 180°C olmasına karşın 185°C – 200°C tavsiye edilen sıcaklılardır. Ürün fırının içinde ortalama 55 saniye kadar dururken kağıdın üzerindeki boya buharlaşarak, polyester fiberlerinin içine işler, ve süblimasyon gerçekleşir. Pek tabii istenilen baskı kalitesi elde edilemediğinde, sıcaklıklarda veya kalenderde kalma sürelerinde değişiklik yapmak gerekebilir.

5- Kumaş

Kumaşı seçerken tamamen polyesterden üretilmiş ve çekmiş ürün kullanmaya dikkat etmeniz gerekmektedir.

6- Koruma Kağıdı

Zorunlu olmamakla birlikte en iyi sonuçları elde etmek için kalendere ürünü sokarken koruma kağıdı kullanmanız gerekebilir. Bunun için en iyi yöntem deneme yanılma yaparak, yapacağınız baskı için en optimal çözümü bulmaktır.

Related Posts